Afacerile din Panama ale primarului Gabriel Mutu

0
73

Primarul sectorului 6 al Capitalei, Gabriel Mutu, a apelat la o rețea de firme offhore înființate în Panama pentru a-și eficientiza fiscal, se presupune, veniturile obținute prin firmele din România. Mutu a cumpărat acțiuni de la firme offshore, le-a vândut apoi tot către firme offshore și a organizat mecanisme fiscale ce ar trezi curiozitatea autorităților.

Deținerea pe care Mutu o avea în firma Cityinvest Real Construct SRL a fost transferată unei firme anonime din Panama, Darval Investments SA, firmă ce la rândul ei era controlată de alte două offshore-uri tot din Panama: C.I. Properties SA și M.G. Business SA. Chiar dacă în acte este asumat de agenți fiduciari panamezi, denumirea M.G. Business SA ar proveni de fapt de la inițialele lui Mutu Gabriel. Faptul că preluarea acțiunilor Cityinvest Real Construct SRL prin lanțul firmelor din America Latină a fost de fațadă este confirmat de valoarea la care s-a făcut tranzacția. Căci, după ce și-a investit ani la rândul banii în firma Cityinvest Real Construct SRL, Mutu și-a vândut acțiunile incasând de la firmele din Panama doar valoarea lor nominală. Pentru 1,9% din părțile sociale, Mutu a încasat prin această metodă o valoare simbolică – 60 de lei și 178 dolari americani.

Același mecanism a fost aplicat de Gabriel Mutu și în cazul acțiunilor pe care le deținea în cadrul firmelor românești Internațional Building Construct SRL și Romconsulting Investments Group SRL. Conform contractelor de cesiune, Mutu și-a cedat, practic, gratis afacerile către investitorii panamezi. Căci toate transferurile s-au făcut la valoarea nominală a acțiunilor, fără nici o clauză care să îi aducă primarului Gabriel Mutu vreun câștig pentru banii și munca investite în firmele dezvoltate în România. Și este vorba de firme cu afaceri și bunuri patrimoniale de milioane de euro. Căci numai Romconsulting Investments Group SRL deținea, în calitate de dezvoltator imobiliar, zeci de imobile – apartamente și terenuri – cu o valoare de piață de milioane de euro.

Cu un deosebit apetit pentru tranzacții greu de de urmărit, Gabriel Mutu nu doar a vândut participații către offshore-uri. A și achiziționat. Este cazul societății Grand Apartements Grup SRL. În septembrie 2008, Mutu achiziționa un pachet de 40% din această societate, majoritatea acțiunilor provenind de la Darval Investments SA. După câteva luni, circuitul s-a inversat, Gabriel Mutu cedând toate părțile sale sociale aceluiași offshore Darval Investments SA Panama. Interesant este că între cele două cesiuni firma din România a fost în centrul unor mari tranzacții imobiliare, jonglând cu apartamente și imobile de lux.