Afacerile juniorului Dragnea, finanțate de firme prietene cu peste 74 milioane de lei

0
153

Fiul președintelui PSD Liviu Dragnea, Valentin Dragnea, este susținut cu zeci de milioane de lei de diverse firme pentru a-și menține afacerile cu porci și cele din domeniul agricol pe care le-a primit de pomană de la directorul general al Tel Drum SA, Petre Pitiș. Conform ultimelor bilanțuri contabile disponibile, cele încheiate la 31.12.2017, SC Ferma Salcia SA, SC Zooveg 2010 SRL (rebotezată Nutrelo Group SA) și SC Gransiloz SRL au datorii comerciale – avansuri primite de la clienți ce totalizează 74.627.148 lei. Adică peste 16 millioane de euro. Așa cum tracknews.ro a prezentat în urmă cu o săptămână, cel puțin patru milioane din aceasă sumă o reprezintă ajutorul direct oferit de compania Tel Drum SA, companie ce a preferat să intre în insolvență numai să nu ceară înapoi banii dați juniorului Dragnea.

Un simplu calcul matematic arată că, în afară de cele 4 milioane de euro primite de la Tel Drum SA drept avansuri, firmele lui Valentin Dragnea sunt datoare, așadar, cu 12 milioane de euro altor societăți comerciale. De la an la an, patronul Valentin Dragnea și-a tot majorat datoriile pe care le are către alte societăți comerciale. Culmea este că nici una din firmele ce îl ajută nu se grăbește să ceară banii înapoi. De exemplu, crescătoria de porci Ferma Salcia SA aproape că și-a dublat nivelul datoriilor comerciale și a avansurilor primite de la clienți de când a intrat în proprietatea juniorului Dragnea. La finalul anului 2013, când încâ mai era deținută de Petre Pitiș – directorul Tel Drum SA, Ferma Salcia SA datora altor firme suma de 26.131.424 lei. Evident, cea mai mare parte a sumei provenea de la …Tel Drum SA. La finalul anului următor, 2014, după ce a intrat în proprietatea lui Valentin Dragnea, crescătoria de porci a raportat suma de 36.014.339 lei drept datorii comerciale. În 2015, cuantumul debitelor de această natură a crescut la 40.593.509 lei, pentru ca în 2016 să se ridice la 42.734.163 lei. La finalul anului trecut, conform bilanțului contabil, SC Ferma Salcia SA avea datorii comerciale și avansuri primite de 48.244.287 lei. Plus 6.445.356 lei declarați separat ca fiind împrumuturi provenind de la agenți economici.

Culmea este că anul trecut crescătoria de porci a lui Dragnea junior declara că nu are nici un credit bancar. Firesc, cât timp tatăl are suficienți prieteni cu firme ce sunt gata să îi ajute fiul cu zeci de milioane, bani ce nu sunt purtători de dobânzi și chiar pot fi uitați, dacă interesele de partid o cer.

Schema banilor primiți în Ferma Salcia SA de la alte societăți comerciale și uitați pentru a-l ajuta pe băiatul lui Dragnea a fost extinsă și la celelalte două afaceri: Zooveg 2010 SRL și Gransiloz SRL.

În 2014, SC Zooveg 2010 SRL datora altor companii suma 4.964.136 lei. La finalul anului trecut, valoarea datoriilor către alte societăți era de 7.393.841 lei. Gransiloz SRL, ce-a de treia firmă a juniorului Dragnea, și-a majorat spectaculos gradul de îndatorare către diverse societăți prietene. La finalul anului trecut, Gransiloz SRL înregistra datorii comerciale și avansuri primite de 18.989.020 lei.

De când a devenit patronul crescătoriei de porci Ferma Salcia SA și a firmelor Zooveg 2010 și Gransiloz, Valentin Dragnea, băiatul președintelui PSD Liviu Dragnea, nu și-a încasat nici un leu dividende. Cu toate acestea, odrasla își permite o viață de lux ce nu poate fi justificată din punct de vedere financiar.