Cercetat penal în trecut | Liberalul Mugur Cozmanciuc se pregătește să cupleze afacerile de familie la fondurile județului Neamț?

În lipsa unor lideri mai curați, liberalii se bat să câștige șefia Consiliului Județean Neamț cu deputatul Mugur Cozmanciuc, un personaj căutat în trecut de Justiție și de Fisc pentru evaziune fiscală și delapidare. Inițiat în tainele politicii liberale de condamnatul penal Relu Fenechiu din Iași, Cozmanciuc nu a înșelat așteptările „tutorelui”. Dacă prin 2007 își aduna banii de buzunar din barul ce îl administra în Iași, acum Cozmanciuc țintește contractele publice bine plătite. Este, deci, de înțeles de ce deputatul PNL își dorește atât de mult să obțină funcția de președinte al Consiliului Județean Neamț.

Anchetat pentru delapidarea barului în care vindea alcool

Unic acționar și administrator al firmei denumită pretențios Palora Consulting SRL, Mugurel Cozmanciuc deținea în Iași în anii 2004-2007 o bombă cu pretenții de mare bar. Comercializarea băuturilor alcoolice este baza activității de mare antreprenor a deputatului Cozmanciuc. Activând într-un domeniu în care evaziunea a fost mereu prezentă, Mugurel Cozmanciuc nu putea, nici el, să nu evite Fiscul. Chiar dacă și-a cedat apoi afacerea unor apropiați. Astfel se face că în 2010, după ce firma Palora Consulting SRL a intrat în faliment, lichidatorul numit de instanță a cerut atragerea răspunderii tuturor celor ce au administrat barul. Numele lui Mugurel Cozmanciuc – ajuns între timp o speranță a liberalismului ieșean coordonat de penalul Relu Fenechiu, a ajuns astfel să fie căutat de Fisc. Ba chiar și de procurori. Cum între timp liberalii veniseră la putere, procurorii ieșeni s-au dovedit mai îngăduitori cu Mugurel Cozmanciuc. Cercetat penal în dosarele nr. 1896/P/2010 și 127/II/2/2013 – Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași, Cozmanciuc a fost albit de acuzațiile de evaziune fiscală. Și a urcat pe scara socială. S-a făcut deputat.

Fiscul a cerut procurorilor condamnarea lui Mugurel Cozmanciuc

Firmele familiei sunt abonate la contracte publice

A început să prindă rădăcini în afacerile mai consistente. Cele finanțate, evident, din bani publici. Prin intermediul firmelor trecute pe numele fratelui său, Ciprian Cozmanciuc, Mugurel s-a întins spre contracte de proiectare finanțate de autorități locale și centrale. Evident, doar procurorii pot spune dacă au existat aranjamente. Însă un lucru este cert! Familia deputatului Cozmanciuc a fost implicată în contractele de proiectare a Spitalului Buhuși, a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galați, a sediilor parchetelor Târgu-Jiu şi Gorj. Bani buni, plătiți din bugetele publice. Însă partea frumoasă poate abia de acum să înceapă. Căci în ipoteza în care Mugur Cozmanciuc ar câștiga funcția de președinte al Consiliului Județean Neamț, urmările sunt ușor de intiuit în condițiile în care fratele deține firmele de proiectare. Oricum, Cozmanciuc este personaj celebru pentru presa din Iași și Neamț, fiind cunoscut apetitul său pentru afacerile publice și cumetriile politice.

Precedentul există. A vrut și banii ieșenilor

Când a devenit, în 2005, consilier local, Mugurel nu s-a putut abține și a încheiat un contract între firma sa, Eastern Publishing SRL și compania Citadin aparținând Consiliului Local Iași. Obligat să demisioneze din funcția de consilier local, a ajuns director la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iași. Iar cu banii OCPI a cumpărat la un preţ exorbitant, 2,4 milioane de euro, a o clădire de la un prieten al șefului său, Relu Fenechiu. După izbucnirea scandalului a fost mutat ca director de marketing la CET, societate subordonată Primăriei. Alți bani, alte contracte.

După ce a devenit parlamentar în decembrie 2012, în doar o lună de zile, Mugurel Cozmanciuc și-a promovat-o pe soţia sa, Roxana, la Ministerul Transporturilor condus atunci de Relu Fenechiu. După alte două săptămâni, soţia deputatului a fost “promovată temporar” director al Corpului de Control. Iar apoi a fost desemnată ca reprezentanta Ministerului Transporturilor în Adunarea Generală a Acţionarilor la Compania Naţională “Administraţia Porturilor Maritime” SA Constanţa.