Complice, slugă sau șantajată? Relația Danielei Cîmpean, șefa Consiliului Județean Sibiu, cu gruparea politico-financiară a benzinarilor

Numirea unui nou secretar al județului Sibiu, în perosana lui Ioan Radu Răceu, ridică numeroase semne de întrebare. Personajul în speță a fost adus de la ANAF, instituție care s-a „remarcat” prin lipsa de implicare în dosarele de evaziune de zeci de milioane de euro ale „benzinarilor”. La rândul ei, șefa Consiliului Județean, Daniela Cîmpean, este fostă parteneră cu nevasta șefului de cartel al benzinarilor din Sibiu, Tică Domnariu.

Consiliul Județean Sibiu are, de o săptămână, un nou secretar, după ce funcția a fost neocupată timp de 3 ani. Acesta este Radu Ioan Răceu, fost angajat în Administrația Județeană a Finanțelor Publice. Răceu va ridica un salariu de aproximativ 3.000 de euro lunar. Surse din Sibiu susțin că omul a fost impus șefei Consiliului Județean, Daniela Cîmpean, iar aceasta a acceptat fără să clipească.

Răceu, funcționarul ANAF-ului sub ochii căruia benzinarii lucrau la liber

Radu este fiul lui Ioan Răceu, personaj cunoscut pentru relațiile lui cu potentații Sibiului, în special cu fostul ministru al Economiei, Ioan Ariton, azi senator ALDE. Un alt protector înalt al acestuia este Gheorghe Gherghina, fost secretar de stat la Finanțe, tot din tabăra lui Tăriceanu. În fine, ajuns director general al Direcției de Legislație a Ministerului Finanțelor (2012), de la București lucrurile se aranjau altfel. Fiul său, Ioan Radu, actualul secretar al Consiliului Județean, era băgat în ANAF-ul local, exact în perioada de glorie a benzinarilor, care aruncau sume imense de bani negri pe piață. Este vorba despre Dumitru Pavel Ghișe, Adrian Nicoară, Gheorghe Rodean și Ioan Ovidiu Moldovan, patroni ai lanțurilor de benzinării Euroil, Aral, Petroil, BenzOil şi AnaOil.

Amploarea fenomenului și a încrengăturilor politico-financiare în dosarul benzinarilor a fost foarte bine redată de fostul șef al ANAF, Gelu Diaconu:

„Aceste grupuri de interese, organizate să spunem aşa, după principia de tip mafiot, încep încetul cu încetul să se împletească cu instituţiile politice şi sfârşesc prin a captura statul.”

Benzinarii de ieri și de azi

Puțini știu că actuala șefă a Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, a făcut parte din gruparea benzinarilor, care acaparaseră tot județul. Ea, în calitate de avocat, a fost parteneră chiar cu nevasta șefului de grupare. Este vorba despre avocata Maria Domnariu, soția lui Tică (fost consilier PDL), asociat în lanțul de benzinării EurOil, alături de un alt personaj dubios, Adrian Nicoară.

În acea vreme, miliarde de euro au luat drumul unor buzunare oculte, iar complicitatea unor personaje sus-puse au făcut din România locul propice îmbogăţiţilor peste noapte.

În urmă cu patru ani, în Sibiu au avut loc descinderi şi interogatorii la câţiva dintre cei mai bogaţi oameni din judeţ, deţinătorii unor lanţuri de benzinării: Euroil, Aral, Petroil, BenzOil şi AnaOil.

Trei afaceriști vizați în dosarul în care Sorin Blejnar este acuzat de procurorii DIICOT Brașov de complicitate la evaziune fiscală și sprijinire a unui grup infracțional au fost reținuți de polițiștii bucureșteni, într-un alt caz de evaziune, au declarat, pentru Mediafax, surse din Poliție.

Potrivit surselor citate, Adrian Nicoară, Dumitru Domnariu (foto, patron SC Euroil SRL) și Ioan Ovidiu Moldovan ( SC Benzoil) au fost reținuți după ce ofițerii bucureșteni ai Serviciului de Investigarea Fraudelor i-au acuzat de evaziune fiscală, prejudiciul adus statului ridicându-se, conform anchetatorilor, la aproximativ cinci milioane de lei.

Și în acest caz, spun polițiștii, achizițiile fictive erau evidențiate ca fiind efectuate prin societățile fantomă ce constituiau lanțul de fraudare tip carusel, pentru a obține astfel deduceri de TVA. Surse din Poliție au mai declarat că numele celor trei suspecți sunt legate și de un dosar deschis în august 2012 de DIICOT Brașov, în care mai apar fostul șef al ANAF, Sorin Blejnar, și fostul său șef de cabinet, Codruț Marta, în care cei doi sunt acuzați de complicitate la evaziune fiscală și sprijinire a unui grup infracțional organizat.

Proprietarii sunt implicaţi în mai multe dosare ce vizează evaziunea fiscală şi sunt suspiciuni că şi-au alimentat pompele cu combustibili pentru care nu s-au plătit accize.

Vom reveni cu documente despre încrengăturile grupării benzinarilor.