Crima din Caracal. Copila de 15 ani a fost ucisă din vina autorităților

Alexandra, o elevă de 15 ani, a fost ucisă de bărbatul ce o luase cu mașina din Caracal la autostop. Adolescenta, ce fusese dată dispărută de miercuri, și-a găsit sfârșitul în casa bărbatului în a cărui mașină se urcase, un mecanic auto, care locuia lângă o hală dezafectată de la marginea orașului. O tragedie care ar fi putut însă prevenită: fata reușise să sune joi dimineață, la ora 11.05, nu o dată, ci de trei ori la 112. Cu toate acestea, polițiștii au intrat în casa presupusului asasin abia după 19 ore, la șase dimineața a zilei de vineri, potrivit hotnews.ro.

Poliția a dat vina pe STS că i-a dat trei adrese greșite și a găsit singură adresa suspectului. Nu a intervenit însă imediat. A aflat înjurul orelor 2-3 dimineața, dar a așteptat să se facă ora 6 ca să intre să facă percheziția, pentru care luase mandat de la judecător. Fiind vorba despre un caz în care viața unui om era în primejdie ar fi putut să intervină rapid, fără să mai aștepte mandatul. O spune Constituția, o admite și procurorul general și, după o serie de declarații incoerente, șeful Poliției Române care vineri seară a fost demis.
Fata a reușit, joi dimineață, să apeleze 112 și să ceară ajutor. De trei ori. La 11:05:41, pentru 45 de secunde, la 11:06:25, pentru două minute și douăzeci de secunde, și la 11:12:36, pentru un minut și treizeci și opt de secunde. I-a spus dispecerului poliției că nu știe exact unde se află, însă este o casă veche, aproape părăsită și a furnizat o adresă de pe o carte de vizită pe care o găsise în locația în care se afla, precizând că nu știe dacă este cea la care este sechestrată.

Alexandra le-ar fi spus polițiștilor că este legată cu sârmă la picioare și că a fost violată, potrivit lui Alexandru Cumpănașu, care este rudă cu fata. Ultimele cuvinte pe care tânăra le-a spus celor care ar fi trebuit să o salveze au fost „Vine!Vine!”, iar apoi apelul s-a întrerupt, a dezvăluit de acum fostul șef al Poliției, Ioan Buda. Poliția a intrat în casa ororilor din Caracal însă abia peste 19 ore.

Serviciul a susținut în replică că nu el localizează telefonul. STS a precizat că prin apelarea numărului de urgență 112 este furnizată și disponibilă în mod automat informația de localizare transmisă de operatorul reţelei publice mobile. Astfel, au fost furnizate trei zone de localizare corespunzând celor trei apeluri, victima fiind găsită în zona afișată, la limita inferioară a acesteia.
Locul în care ar fi avut loc crima a fost identificat de polițiști în jurul orelor 2-3 dimineața. În jurul orei 3:30 au obținut mandat de la judecător. Au mai așteptat însă până la ora 6.00 pentru a intra.
După o serie de declarații incoerente, în care a spus că polițiștii nu au stat în fața casei, ci au monitorizat-o, chiar șeful Poliției a recunoscut că se putea interveni și fără mandat. Asta chiar dacă, a spus el, procurorul le interzisese.

„De ce-a așteptat, aceste lucruri trebuie lămurite. Efectiv nu am nicio explicație. Nu este absolut deloc în regulă ceea ce s-a întâmplat”, a declarat procurorul general Bogdan Licu, precizând că „nu există o explicație” pentru întârzierea intervenției. Potrivit Constituției, organele de poliție pot interveni „fără autorizația instanței de judecată” în condițiile în care este vorba de „protejarea unei vieți”, a adăugat el.