Deși sunt plătiți să țină audiențe, parlamentarii bucureșteni nici nu dau pe la birourile de circumscripție

Valeriu Stere nici nu mai stie la ce partid este. Dar sa mai tina si audiente.

O anchetă a ziariștilor de la Libertatea dovedește cum parlamentarii încasează banii pentru birourile parlamentare în care sunt obligați să țină audiențe, dar în realitate nici nu trec prin sediile plătite din bani publici. Parlamentarii primesc 5.000 de euro pe lună pentru a fi la dispoziţia cetăţenilor, dar dintre 22 de senatori și deputați l-am găsit la birou doar pe Nicuşor Dan!

urnaliştii Libertatea au verificat adresele a 22 de deputaţi şi senatori care au birouri parlamentare în Bucureşti, pentru a vedea cât de uşor un cetăţean poate lua legătura cu aleșii. Parlamentarii au publicat adrese greşite, au indicat sedii abandonate, apartamente şi vile la ușile cărora nu răspunde nimeni, plus un sediu unde am fost goniţi de paznic. Pentru a ţine un birou la care să fie căutaţi de cetăţeni, parlamentarii primesc sume mari de bani – în medie, 25.000 de lei brut. Cu trei excepţii, parlamentarii din Bucureşti nu au afişat pe site-ul Camerei Deputaţilor programul birourilor lor, astfel încât să îi găseşti pentru audienţe este o loterie. Dintre cei 22, doar unul singur se afla la birou: Nicuşor Dan.

La sediul PRO România de pe Șoseaua București-Ploiești 9-13 ar trebui să găsim cinci parlamentari. În schimb, face zid în fața noastră un portar. „Dacă aveți acordul lor, da. Dacă nu aveți programare, nu intrați”, este ferm bărbatul.
Deputatul Valeriu Steriu a schimbat câteva partide în ultimii ani. A început în PSD, s-a dus cu aripa disidentă din UNPR, apoi a ajuns prin absorbţie în PMP, înainte de a se întoarce în PSD. Datele lui de contact nu au putut ţine pasul cu schimbările de ideologie.

Doi deputaţi USR (Tudor Pop şi Cristian Seidler) şi un senator (Vlad Alexandrescu) au aceeaşi adresă, în nordul Capitalei. Acolo descoperim sediul USR, unde o secretară se duce să verifice dacă parlamentarii sunt prezenţi. De ei nu dăm, aflăm că sunt „pe teren”, dar sunt alţi lideri înăuntru care ne explică modul în care funcţionează audienţele la USR: de obicei, oamenii se programează online.

Deputatele PSD Mirela Furtună şi Carmen Mihălcescu au indicat ca adresă a biroului parlamentar tot un sediu de partid, cel din sectorul 4. Când ajungem acolo, suntem întâmpinaţi de o secretară, care ne spune că doamnele deputat au avut audienţe, dar le-am ratat.