Directorul Unifarm, Adrian Ionel, și-a falsificat CV-ul. „Dottore” de Spiru Haret

0
197
Adrian Ionel, directorul Unifarm SA (sursa foto businessdays.ro)

Directorul General al UNIFARM SA, Adrian Eugen Ionel, și-a arogat în mod fals statutul de profesor doctor, deși nu a urmat vreodată studii universitare de doctorat. O investigație publicată de Curentul ridică mari suspiciuni și asupra diplomei sale de licență.

În anul 2015, când a fost numit director general al Institutului Cantacuzino, Adrian Eugen Ionel a început să se prezinte ca profesor doctor, așa cum se vede în documentul emis de Ministerul Afacerilor Externe cu participanții la Forumul Economic de la Marea Neagră (BSEC). Verificările în baza de date a Bibliotecii Naționale a României, unde în mod obligatoriu se înregistrează și se arhivează tezele, arată însă că totul nu a fost decât o impostură, căci Adrian Eugen Ionel nu a elaborat în viața lui un studiu doctoral. De fapt, nici diploma lui de licență nu ar fi chiar în regulă. Absolvent de Spiru Haret – Facultatea de Drept, directorul Unifarm se prezintă ca fiind licențiat tot la Spiru Haret. Numai că în anul 1999 Universitatea particulară Spiru Haret nu era acreditată și ca atare nu putea să organizeze examene de licență. Toți absolvenții de Spiru Haret erau atunci obligați să își susțină licența la Facultatea de Drept din cadrul Universității București.

Încercând, totuși, să afle cine i-a eliberat diploma de licență, ziariștii de la Curentul s-au lovit de refuzul marelui manager de la Unifarm de a oferi informații publice. Ionel a susținut că informațiile solicitate de Curentul nu fac parte din categoria celor de interes public, dar a comunicat că diploma lui ar fi fost verificată „de-a lungul timpului de mai multe institutii cu atributii in acest sens si nu au existat neconformitati de niciun fel”. Deși Unifarm este deținută de Statul Roman, directorul Adrian Eugen Ionel a justificat refuzul de a nu oferi detalii despre diploma lui de licență prin faptul că societatea pe care o conduce…nu folosește bani publici.

Adrian Eugen Ionel a fost numit director general al Companiei Naționale Unifarm SA în anul 2012, în guvernarea PSD condusă de Victor Ponta. Până atunci, absolventul de Spiru Haret lucrase la un SRL deținut de mama sa sau ocupase posturi mediocre, ce nu necesitau studii superioare, în diverse firme private. A condus Unifarm până în seprembrie 2015, când a primit funcția de manager la Institutul Cantacuzino. În iunie 2016 a revenit la Unifarm.

Pe fondul pandemiei cauzată de virusul Covid-19, Unifarm SA a primit de la statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice, un împrumut de 1,15 miliarde de lei pentru a achiziționa de urgență echipamente medicale. Toți acești bani, ce reprezintă cam un sfert de miliard de euro, sunt la dispoziția pretinsului „profesor doctor” Adrian Eugen Ionel, absolvent de Spiru cu o licență ce miroase a fals. În aceste condiții nu ar trebui să mire pe nimeni cum datoriile Unifarm SA au crescut amețitor de la an la an. În 2013, compania de stat înregistra 4,9 milioane de lei datorii. La finalul anului 2018, Ionel a adus Unifarm la un nivel de îndatorare de 104 milioane de lei.