Forțează termenul de încercare | Afaceristul Bîlteanu recurge la inginerii pentru a prelua Electromontaj SA

Nu a trecut nici un an de când Bîlteanu a fost condamnat, dar se pare că acesta a revenit la vechile scheme financiare

Compania Electromontaj SA este în colimatorul afaceristului Dragoș Bîlteanu, acesta intenționând să preia forțat un pachet de 50% din acțiuni folosind interpuși, firme offshore și diverse inginerii financiare. Deși este condamnat penal la trei ani de închisoare cu suspendare, Bîlteanu încearcă să controleze Electromontaj SA bazîndu-se pe sprijinul unor membri ai Consiliului de Administrație al căror mandat a expirat însă din data de 12 noiembrie anul curent. Nicolae Gherguș, secretar al CA Electromontaj, a lansat o ofertă de achiziție în nume propriu la peste 1.000 de acționari. Numai că, așa cum vor dovedi procurorii, acesta a acționat în înțelegere cu Dragoș Bîlteanu. În plus, Gherguș nu era și nu este autorizat să intermedieze titluri de valoare, dar a încheiat totuși contracte de mandat pe bază de comision pentru achiziția unor pachete de acțiuni Electromontaj SA. Rolul său a fost doar acela de intermediar pentru Dragoș Bîlteanu, care urmărește să preia Electromontaj SA prin intermediul unui SRL înglodat în datorii – Predeal Investiții SRL, societate deținută la rândul ei de un offshore din Cipru. Pentru serviciile aduse lui Bîlteanu, Nicolae Gherguș ar urma să primească o recompensă de 2 milioane de lei. Și Caunii Mihai, fost membru CA Electromontaj SA, a achiesat la strategia lui Dragoș Bîlteanu. Există suspiciuni că cei trei au divizat oferta de preț de cumpărare a acțiunilor Electromontaj și au manipulat informații economice cu scopul prezentării unei situații nereale a valorii de piață a companiei pentru a induce în eroare acționarii.

Predeal Investitii SRL este deținută de BG Consult Invest SRL

Societatea Predeal Investiții SRL este o firmă deținută de Bîlteanu – 0,8% și de BG Consult Invest SRL. Doar că BG Consult Invest SRL este și ea deținută de un offshore din Cipru, Stintelo Limited. Predeal Investiții SRL, deși în 2018 a avut o cifră de afaceri de 35.000 de lei, a raportat datorii de 41 milioane lei. Bîlteanu vrea să achite pentru circa 50% din Electromontaj SA doar 13 milioane de euro, deși compania are o cifră de afaceri de 60 milioane de euro.

Dragoş Bîlteanu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare de către Tribunalul Bucureşti. El a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei după ce procurorii DIICOT l-au acuzat pentru folosire cu rea-voinţă a creditului sau bunurilor unor societăți şi pentru trei infracţiuni de manipulare a pieţei de capital. Tribunalul a suspendat executarea sentinţei pe durata unui termen de supraveghere de cinci ani.

Firele afacerii duc catre un offshore din Cipru