Gigi Valentin Ștefan se vrea din nou prim procuror al Constanței, deși DNA îi arată cătușele. Vezi ce rol a avut în afacerea în care sirienii regimului Assad au pus mâna pe terenuri MApN, în zona de exerciții NATO

0
11
Sursa foto: Ziua de Constanța
Peste 120 de hectare de teren din unitatea militară Capu Midia, zonă de exerciții NATO, se află în proprietatea unui grup de afaceriști sirieni care sprijină financiar regimul dictatorului de la Damasc, Bashar al-Assad. Seria de tranzacții prin care sirienii au ajuns stăpâni în baza militară are în spate o amplă afacere de corupție, cu procurorul Gigi-Valentin Ștefan care a stopat anchetarea unei tentative de asasinat, și pe unul dintre cei mai importanți finanțatori ai regimului Assad. În urma afacerii, socrul procurorului ddevenea latifundiar în zona NATO, pe terenurile Armatei…

Afacerea a demarat în decembrie 2004, când niște „băieți deștepți” din Primăria comuna Corbu, de care aparține baza militară, au realizat că peste 8700 de hectare de teren parțial mlăștinos nu erau revendicate de nimeni, așa că au decis printr-o hotărâre de consiliu local să le treacă în proprietatea comunei. Aproximativ 422 de ha din această suprafață se suprapun peste zona restricționată a unității militare.

Terenurile au fost fragmentate, iar titlurile de proprietate au ajuns la doi indivizi, Liviu Dorin Bamburic și Dragoș Boștină, care au vândut parcelele mai departe la prețuri înzecite față de prețul de achiziție. Magia a funcționat, iar cei doi au făcut profituri de milioane de euro.

Pe 17 ianuarie 2008, la două ore după miezul nopții, Bamburic a fost doborât de gloanțe trase cu un Makarov de 9mm. Trei proiectile i-au perforat piciorul drept, două i-au intrat în șoldul stâng, două în piciorul stâng și unul în fesa dreaptă. Vecinii au sunat la 112 și Bamburic a fost transportat în stare critică la spital. Intervenția chirurgicală a fost făcută de șapte medici și a durat nouă ore, a relatat presa locală la acea vreme.

La 11 luni după tentativa de asasinat, au fost arestați, trimiși în judecată și condamnați trei gălățeni. Aceștia sunt însă simpli executanți ai loviturii. Omul care a comandat uciderea lui Bamburic nu a fost niciodată arestat.

Investigația oficială a urmat un drum sinuos fiind închisă și redeschisă în mai multe rânduri deși unul dintre condamnați a oferit anchetatorilor, în scris, numele persoanei care l-a tocmit ca să-l ucidă pe Bamburic.

Și executantul dar și Bamburic susțin că Dragoș Boștină este omul din umbră, personajul care a comandat asasinatul. Bamburic a încercat, în zadar, ani de zile să-i convingă pe procurori să-l ancheteze și să-l aducă pe acesta în fața judecătorului.

RISE Project a descoperit o legătură directă între tergiversarea anchetei și tranzacții imobiliare derulate după ce Parchetul local a demarat investigația în cazul Bamburic.

În anul ulterior tentativei de omor, deși nu și-au mai vorbit unul altuia, atât Bamburic cât și Boștină au devenit furnizori de terenuri pentru sirienii lui Assad. Conform documentelor cadastrale, între 2009 și 2010, cei doi și alții din cercul lor de afaceri au vândut sirienilor peste 80 de hectare de pământ, într-un lanț de 20 de tranzacții. Toate suprafețele au ajuns la Horaizing SRL, firma sirienilor lui Bashar al-Assad. Toate pe terenul armatei.

Horaizing SRL nu s-a ocupat însă dintotdeauna cu tranzacții imobiliare. Firma a activat inițial în industria lemnului și a purtat alt nume, Landwood Company SRL. A fost înființată în 1999 în Comănești, județul Bacău, iar unul dintre fondatori este sirianul Haytham A. Asaad, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri Sirieni din România. Acesta deține și astăzi un număr mic de părți sociale în companie.

Imediat după tentativa de asasinat asupra lui Bamburic, Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța, condus de procurorul Gigi Valentin Ștefan, a demarat ancheta, încercând să afle cine l-a vrut mort pe afacerist. Boștină, fostul partener de afaceri al lui Bamburic, a devenit principalul suspect însă cazul a rămas nerezolvat după ce a fost închis și redeschis în mai multe rânduri.

RISE Project și InfoSud-Est au descoperit că, la doi ani după începerea anchetei, pe 19 noiembrie 2010, a avut loc o altă tranzacție de anvergură cu terenuri în baza militară. Un bărbat de 74 de ani, pe nume Ilie Albu, a devenit, printr-o altă retrocedare controversată, proprietarul a 49,1 de hectare de teren în poligonul de la Corbu. Albu a vândut două luni mai târziu tot sirienilor lui Assad suprafața retrocedată pentru aproape un milion de euro, mai exact 932.900 de euro.

La prima vedere, nimic nu leagă această tranzacție de tentativa de asasinat. Cu excepția unui amănunt: Ilie Albu este socrul procurorului Gigi Valentin Ștefan. Iar procurorul Ștefan a semnat în 2016 ordonanța prin care a respins cererea lui Bamburic de redeschidere a anchetei în cazul tentativei de omor. Este vorba despre același magistrat care astăzi este prim procuror al parchetul;ui de pe lângă Curtea de Apel Constanța și care dă din coate să obțină obțină un nou mandat, astfel încăt să mai aibă o perioadă de intangibilitate. El este acum în funcție prin delegație, iar DNA-ul îl tot investighează până când, la un moment dat îl va trimite în fața instanței.