Grației deciziei CCR referitoare la prescripția răspunderii penale, beizadeaua lui Micula scapă de dosare

Victor Micula

Judecat pentru o listă lungă de isprăvi penale, tânărul milionar are şanse să scape de mai toate acuzele. Poveşti vechi, de prin 2018, au zăcut cu anii şi la Parchet, iar acum stau şi în camerele preliminare ale instanţelor, în condiţiile în care pedepsele pentru infracţiunile imputate sunt mici, iar prescripţia răspunderii penale curge de la data descoperirii, mulţam’ Curţii Constituţionale şi celor două decizii referitoare la acest aspect, constată Bihoreanul.


Bihorel a constatat, de pildă, că în dosarul în care Micula e acuzat de 18 infracţiuni la regimul armelor şi 13 infracţiuni de instigare la fals, pentru că şi-a cumpărat arme de vânătoare prin interpuşi, răspunderea se prescrie în 2024, la fel ca în cel în care e acuzat că şi-a instigat amicii să-i facă praf maşina pentru ca el să-şi poată încasa poliţa de asigurare de 230.000 euro.

Nici dosarul cu poliţiştii care l-au favorizat nu stă foarte bine, căci pentru majoritatea infracţiunilor faptele pot fi pedepsite tot până în 2024, mai puţin pentru faza cu căutarea în bazele de date ale MAI, pentru care răspunderea se prescrie în 2026.

Însă, la cât de atentă e instanţa în cazul lui Micula, stabilind termene din 3 în 3 luni, ca să nu-l deranjeze prea des cu citaţii, n-ar fi exclus să scape şi de aceea…