Preacinstitul Dan Barna a mânărit fonduri primite de la guvernul PSD condus de Victor Ponta

0
97

Deși se erijează ca fiind un apărător al luptei anticorupție, în trecut, candidatul USR-PLUS la funcția de președinte, Dan Barna, nu a fost chiar ușă de biserică. Ne referim la apetitul pentru banii publici încasați de consultantul și afaceristul Barna de la ministere, consilii, primării și alte instituții. Și mai ales la procentele oferite altor firme cu titlul de subcontractare servici. Vorbim de o afacere ce a sărit de cifra de 10 milioane de lei.

În anul 2014, fără a parcurge etapele unei licitații, doar în urma unor negocieri directe, firma deținută atunci de Dan Barna, SC Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL, a primit de la Consiliul Județean Ialomița un contract de 898.770 lei. Fără TVA. Ceea ce înseamnă în jur de 200.000 de euro. De acești bani, Barna s-a angajat să îi învețe pe funcționarii de la nivelul instituțiilor publice despre Managementul public, Analiza Cost-Beneficiu, Managementul resurselor umane, Antreprenoriat, Comunicare institutionala, Achizitii publice, ECDL, limba engleza… O mulțime de lucruri ce ar fi scos din funcționarii ialomițeni adevărate exemple de urmat. În mod ciudat însă, un procent copleșitor din totalul finanțării alocate acestui proiect a fost folosit de marele specialist Dan Barna nu pe suporturi de curs sau angajarea unor traineri, ci pe servicii hoteliere. 33,88% din cei 200.000 de euro s-au făcut praf pentru a-i caza și hrăni pe funcționarii de prin Slobozia și Urziceni trimiși de instituțiile publice să învețe de la Barna noțiuni de management și comunicare. Banii au fost direcționați de Dan Barna către firma Happy Turist Transport SRL. Evident, prin aceeași procedură directă. Din banii rămași s-au mai achitat servicii ECDL (8,34% din valoarea totală), iar restul a fost împărțit de Barna cu partenerii săi. Deloc rău, mai ales că se întâmpla în plină guvernare PSD, premier atunci fiind Victor Ponta.

Schema aceasta a sublicitării unor contracte europene și apoi a subcontractării parțiale a mai fost folosită de Dan Barna, tot în 2014, și la Ministerul Justiției. A câștigat atunci, tot prin negociere, două contracte de 284.000 de lei și de 142.984 lei, iar apoi a subcontractat 30% din acestea.

Guvernarea coruptă a PSD i-a băgat în buzunarele lui Barna încă 800.000 lei

Așa cum o arată bilanțul contabil, la finele anului 2015 (guvernat până în noiembrie de PSD, să ne amintim) firma Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL, în care Dan Barna avea o cotă de 50% din părțile sociale, a raportat o cifră de afaceri de 10.628.145 lei. O sumă mai mult decât frumoasă atrasă din consultanța plătită majoritar din bani publici. Cum în anul anterior, 2014, cifra a fost de 4,2 milioane de lei, se poate spune că Dan Barna a prosperat binișor. Având deja planuri de a intra în politică, Barna s-a pregătit să renunțe (cel puțin în acte) la acțiunile deținute în firma Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL. Nu a plecat însă cu mâna goală. La data de 30 aprilie 2016, împreună cu Dragoș Jaliu – asociatul său, a decis să își primească dividendele pentru munca depusă în atâția anișori prin consultanța oferită instituțiilor publice. Astfel, Dan Barna și-a retras suma de 821.730 lei cu titlul de dividende aferente anilor 2008-2015.