Preotul-ortodox „shaolin” care îi învață aikido pe tinerii enoriași. „Credeaţi că e vorba doar de întors obrazul în creştinism?”

0
118
Sursa foto: Libertatea

“Trebuie să fii de gaşcă”, asta e una dintre poruncile pe care părintele Romeo Bolovan şi-a impus-o, în cei 19 ani de când slujeşte în Slănic, județul Prahova, scrie Libertatea. Dacă nu glumeşti mai ales pe seama ta, dacă nu închizi ochii la micile pozne pentru a le putea preveni pe cele mari, puştimea îşi pune căştile pe urechi şi te lasă să predici în pustiu.

Singura bogăţie a orăşelului prahovean sunt copiii şi tinerii, crede preotul. “Din păcate, sunt tot mai puţini. Anul ăsta n-am avut niciun botez şi e deja august”.  

Acum zece ani, sensei Gabriel Borcea a întemeiat un club de aikido în Slănic, cu ajutorul federaţiei de profil de la Bucureşti. În casa de cultură, primăria cerea chirie, “pentru că şi cei de la yoga plătesc”. Când nu aveau săbii de lemn, elevii lui sensei Gabriel foloseau cuţitul de tăiat coliva Aşa că orele de aikido s-au mutat în sala de lângă Biserica Naşterea Maicii Domnului. Nu numai că părintele Bolovan n-a cerut chirie, dar le-a împrumutat şi cuţitul nou, pentru tăiat coliva, să-l folosească la exerciţii.

Timp de zece ani, săptămânal, sensei Gabriel a venit şi a ţinut cursuri de aikido în Slănic. “Cel mai greu a fost în anii când a fost oprit trenul, era o aventură să ajungi în oraş”, povesteşte antrenorul. “Când spunem aikido, nu vorbim despre arte marţiale de distrugere, ci despre arta păcii. Opreşti atacul, îl aperi pe aproapele tău. Copiii nu învaţă să atace, ci să protejeze. Credeaţi că e vorba doar de întors obrazul în creştinism? Ia gândiţi-vă mai bine! Sunt atâţia sfinţi soldaţi”, spune sensei Gabriel. Şi arată spre stema clubului Aikido Slănic, pe care se află reprezentat Sfântul Gheorghe, ucigând balaurul.

Citește tot articolul pe Liberatea