Samsar de drepturi litigioase? Afaceristul Dragoș Bîlteanu (Predeal Investiții) vrea de la statul român terenurile și clădirile Asociației Jockey Club din…1875

0
138
Dragoș Bîlteanu, personajul ce vânează retrocedări pentru bunurile deținute de Asociația Jockey Clubdin timpul Regelui Carol I

Așa cum o arată documente oficiale, firma Predeal Investiții SRL, controlată de afaceristul condamnat penal Dragoș Bîlteanu, este implicată în acțiuni dubioase de preluare de drepturi litigioase. Bîlteanu coordonează din umbră, mai nou, demersurile entității non-profit „Societatea de încurajare pentru îmbunătățirea rasei cailor în RomâniaJockey Club” de recuperare a unor terenuri și imobile ce le-ar fi deținut de pe vremea regelui Carol I.

Dragoș Bîlteanu a semnat un contract de parteneriat cu „Societatea de încurajare pentru îmbunătățirea rasei cailor în România – Jockey Club” și s-a obligat să achite acestei entități suma de 1,8 milioane de lei, obținând în schimb un procent de 60% din drepturile asupra bunurilor imobile pe care asociația le-a revendicat. Așa că, Dragoș Bîlteanu și firma Predeal Investiții SRL coordonează (ca beneficiar în proporție de 60%) procesele deschise de „Societatea de încurajare pentru îmbunătățirea rasei cailor în România – Jockey Club” cu Primăria Capitalei, Cu Facultatea de Drept din București, cu Hidroelectrica, cu Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS), cu CERES București. Rămâne însă de văzut cine are dreptate.

Societatea de încurajare pentru îmbunătățirea rasei cailor în România – Jockey Club a deschis mai multe procese

De foarte mare interes, mai ales pentru procurori, sunt însă condițiile parteneriatului dintre Dragoș Bîlteanu (prin Predeal Investiții SRL) și Asociația Jockey Club – înființată în București din timpul regelui Carol I. Căci dacă respectiva entitate chiar a cedat drepturile litigioase pentru terenuri de zeci de milioane de euro pentru doar 1,8 milioane de lei, este posibil să avem de a face cu o nouă speță penală. Mai ales că asociațiile non profit funcționează după o legislație specială, ce nu permite spolierea de patrimoniu.

Predeal Investiții, firma lui Bîlteanu, achită serviciile avocaților implicați în retrocedari

Circuitul suspect al unor sume

Aceeași firmă Predeal Investiții SRL a mai derulat și alte afaceri cu drepturi litigioase în Brașov, la Predeal. Această firmă este deținută în poporție de 0,08% de Dragoș Bîlteanu, iar 99,92% aparțin unei alte firme, BG Consult Invest SRL. La rândul ei, firma BG Consult Invest SRL are ca unic proprietar un offshore din Cipru: Stintelo Limited. Iar Stintelo Limited din Cipru este 100% deținută de Gheorghe Bălteanu, tatăl lui Dragoș Bîlteanu. Așadar, se poate concluziona că în spatele afacerii cu drepturi litigioase pentru imobile de zeci de milioane de euro stă, efectiv, doar familia Bîlteanu.

Creditări și împrumuturi între firmele controlate de Bîlteanu

Prin lanțul de firme Predeal Investiții SRL – BG Consult Invest SRL – Stintelo Limited Cipru se rulează însă, pe circuitul România-Cipru, transferuri, împrumuturi și creditări încrucișate de cel puțin 41.000.000 lei. Documente fiscale deținute de ANAF confirmă acest lucru. Întrebarea este însă ce au făcut sau vor face inspectorii Antifraudă în acest caz.

Ultima țintă

Dragoș Bîlteanu, prin firma Predeal Investiții SRL, este implicat în prezent și în preluarea companiei Electromontaj SA. Persoana ce negociază în numele lui această afacere este Nicolae Gherguș.

Nicolae Gherguș poartă în geantă ofertele personale ale lui Bîlteanu

Cunoscut drept broker, Gherguș derulează în nume personal achiziția de acțiuni la indicațiile lui Bîlteanu, fără a respecta legislația fiscală. De altfel, Gherguș a fost suprins chiar în timp ce organiza o astfel de întâlnire.