Udrea a fost lăsată să își vândă cu 500.000 de euro afacerea Tim Rail Cargo

0
221

Fugită din țară din februarie anul acesta, cu patru luni înainte ca instanța supremă să se pronunțe definitiv în dosarul Gala Bute, Elena Udrea a fost lăsată să își vândă părțile sociale ce le deținea în cadrul SC Tim Rail Cargo SRL – firmă de transport pe calea ferata, acțiunile sale nefiind puse sub sechestru asigurător. Jumătate de milion de euro a încasat astfel fostul ministru. Suficient cât să aibă de buzunar în Costa Rica, țară unde salariul mediu este undeva la 800 de dolari.

Pe data de 2 aprilie 2018, cu două luni înainte ca Înalta Curte de Casație și Justiție să emită pe numele ei hotărârea de condamnare definitivă la 6 ani de detenție, Elena Udrea își asigura o parte din necesarul de cash pentru traiul din Costa Rica. Ca deținătoare a 25% din SC Tim Rail Cargo SRL, firmă de transport pe calea ferată, ea a emis o procură specială prin care l-a împuternicit pe Oprea Villy Sorinel să transeze în numele ei mai multe chestiuni de afaceri. Prima: să participe la ședința AGA a SC Tim Rail Cargo SRL și să obțină de la ceilalți parteneri returnarea banilor împrumutați de ea societății – 526.733,46 lei și 60.000 euro. A doilea punct al împuternicirii se referea la perfectarea vânzării părților sociale deținute de Udrea la SC Tim Rail Cargo SRL. Pentru partea sa de 25% din firmă, Udrea a cerut suma de 500.000 de euro. Bani pe care îi voia plătiți de cumpărătorul Trică Ioan Valeriu până la data de 15 iunie 2018, maxim 30 iunie 2018. Cesiunea și-a protejat-o prin înscrierea unei ipoteci asupra acțiunilor sale. Aflată deja în Costa Rica, Udrea a luat în calcul condamnarea sa definitivă și intenția ei de a nu mai reveni în România și a devoalat în procura specială acest lucru. „În cazul în care, deși plata prețului cesiunii s-a făcut integral, iar asociata Udrea Elena Gabriela este în imposibilitatea de a solicita sau de a-și exprima acordul pentru ridicarea ipotecii mobiliare asupra celor 5 părți sociale, ipoteca mobiliară se va ridica în termen de 10 zile de la plata prețului cesiunii de 500.000 de euro net”, s-a specificat, clar, în împuternicirea semnată la data de 2 aprilie anul curent. Aceleași prevederi au fost inserate și pentru ridicarea interdicției asociaților de a majora capitalul social (fiind plecată, Udrea probabil se temea că ceilalți parteneri o vor putea transforma în asociat nesemnificativ prin majorarea capitalului social al SC Tim Rail Cargo SRL). Cât despre modalitatea concretă de încasare a celor 500.000 de euro, Udrea a fost la acel moment destul de vagă, ferindu-se să ofere detalii. S-a mulțumit să specifice ca banii să îi fie virați de cumpărătorul acțiunilor ..în contul ce îi va fi indicat ulterior acestui act”. Astfel, doar putem bănui că banii au fost trimiși direct la o bancă în Costa Rica.

Cele prevăzute de Elena Udrea pe data de 2 aprilie s-au realizat la AGA din 17 aprilie. Atunci s-a semnat contractul de cesiune de părți sociale, Udrea fiind reprezentată de împuternicitul ei, Oprea Villy Sorinel. Din nou s-a făcut referire la imposibilitatea Elenei Gabriela Udrea de a fi prezentă în țară pentru a-și oferi acordul în vederea ridicării ipotecii mobiliare.

Conform Registrului Comerțului, la acest moment Udrea nu mai este acționară în cadrul SC Tim Rail Cargo SRL. Ceea ce înseamnă că și-a încasat cei 500.000 de euro. Cum, unde, este iarăși treaba autorităților. Asta dacă s-a încălcat vreun text de lege. Operațiunea de cesiune a Elenei Udrea prezintă, totuși câteva aspecte neclare. La data de 2 aprilie 2018, când a semnat procura pentru Oprea Villy Sorinel, Udrea era plecată din România. Și totuși în act nu se specifică unde a fost încheiată. În fața cărui notar, din ce țară. Acest aspect pare să fi fost trecut cu vederea și de judecătorii de la Registrul Comețului de pe lângă Tribunalul Timiș, care nu au sesizat lipsa apostilei de pe procură.

Înființată în 2013, firma de transport pe cale ferată în care Udrea a deținut 25% din acțiuni, Tim Rail Cargo SRL, a rulat anul trecut 57 milioane de lei ca cifră de afaceri. În 2015 cifra era de 20 de milioane de lei. Așadar, în doi ani s-a realizat un salt spectaculos. Cumpărătorul acțiunilor Elenei Udrea, Trică Ioan Valeriu, este un fost director al Regionalei CFR Timiș. Interogarea Arhivei de Garanții nu îl indică pe acesta ca fiind beneficiarul vreunui împrumut bancar recent. Ceea ce înseamnă că fostul director CFR a dispus, din economii, de cei 500.000 de euro virați în bancă sau trimiși „la sacoșă” Elenei Udrea tocmai în Costa Rica.