Noi documente arată că Barna a pompat milioane în fosta sa firmă, ca secretar de stat. Acum e din nou partener cu fostul asociat, dar va fi anchetat și pentru conflict de interese pentru un contract cu sora sa

0
136
Dosarul în care procurorii DNA îl anchetează pe Dan Barna crește pe zi ce trece. În afara cotntractelor prezentate de Rise Project, în urma căreia s-a autoseziat DLAF, apar noi documente care arată cum în mandatul său de secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene, Dan Barna semna aprobări pentru contracte care umpleau conturile firmei pe care o înființase și din care ieșise pentru a nu fi în conflict de interese. Ulterior, cu fostul său asociat, Dragoș Jaliu, a devenit din nou partener, în Risky Business, un fond de investiții din Cluj, care finanțează start-up-uri din domeniul IT.

SC Grupul de Consultanță pentru dezvoltare DCG SRL a fost înființată în februarie 2007, având patru asociați, cu participație egală, de 25%, la capitalul social: Ana Laura Buzatu, George Horia Ion Ionescu, Dumitru Dragoș Jaliu și Ilie Dan Barna.

Citește și
Preacinstitul Dan Barna a mânărit fonduri primite de la guvernul PSD condus de Victor Ponta

În 2009, doi dintre acționari decid să-și cesioneze părțile sociale către Jaliu și Barna. În 2016, Barna îi cedează bunului său prieten, Jaliu, toate acțiunile sale și părăsește firma pentru a ocupa funcția de secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene. Practic, s-a dus la sursă.

Mecanismul: politică și finanțe. Ministrul le dădea contracte, Barna le aproba

Firma din care, teoretic, Barna a ieșit pentru a fi secretar de stat, a primit, prin semnăturile sale de aprobare, șapte contracte în care se lăfăie și acum.

SC Grupul de Consultanță pentru dezvoltare DCG SRL a primit pe tavă trei contracte, ca lider de proiect, în valoare totală de 15, 6milioane de lei.

Din alte patru contracte, în care DCG are calitate de partener a primit nici mai mult nici mai puțin de 7.153.658 de lei.

Contracte primite de DCG SRL ca lider de proiect:

– SMIS 105851- valoare totală de proiect: 11.887.011 lei, din care DCG SRL primește 6.080.769 lei;
– SMIS 117427- valoare totală proiect: 2.277.471 lei, din care DCG primește toți banii, adică 2.277.471 lei;
-SMIS 128491- valoare totală de proiect: 7.265.165 lei, din care DCG SRL a primit întreaga sumă, adică 7.265.165 lei

Mecanismul prin care aceste sume aiuritoare erau împinse spre fosta firmă a lui Barna, cu al cărui asociat este și acum partenre înntr-un fond de investiții, era simplu: parte din aceste proiecte au fost depuse în cadrul unor apeluri de proiecte, aprobate prin ordin de ministru (Cristian Ghinea-USR) și avizate de Dan Barna, în calitate de secretar de stat coordonator.

A mințit în acte pentru a ascunte conflictul de interese

În cadrul proiectului POSDRU, cod SMIS 566999 „SES-am deschide-te”, beneficiar CJ Alba, partener GCD SRL, potrivit declarației de eligibilitate a cererii de finanțare, beneficiarul declara pe proprie raspundere că, la momentul semnarii contractului de finanțare nu se găsește în situație de conflict de interese sau incompatibiliate la momentul contractării proiectului, situațiile ulterioare de acest fel apărute pe parcursul implementării fiind în obligația sa să le semnaleze și să le elimne, potrivit contractului de finanțare.

Conform atribuțiilor din contractul de finanțare, GDC SRL București a încheiat la data de 02.03.2015 contractul de subvenție cu Asociația Hermanstadt Design. În actul constitutiv al asociației o găsim ca membru fondator chiar pe sora lui Barna, Popa Gabriela Raluca.

În dosarul achiziției efectuate de asociația surorii sale au fost identificate referatul de necesitate si nota privind estimarea valorii achizițiilor efectuate, documentele întocmite de către expert-antreprenor, adică fratele acesteia, Dan Barna, și aprobate de soră, Popa Raluca Gabriela.

Astfel, faptul că Barna și sora sa se aflau în conflict de interese nu a fost adus la cunoștiință Autorității de management, deși această obligație era clar prevăzută, cunoscută și asumată la nivelul proiectului de cătreBeneficiar și partenerii din proiect.

GCD SRL, în calitate de partener, a derulat proiectul cu titlul „SES-am deschide-te”- SMIS 566599, în valoare totală de 9.090.135 lei. Liderul este Consiliul Județean Alba, iar ceilalți doi parteneri sunt Fundația CIVITAS pentru Societatea Civilă (Cluj-Napoca) și Centrul de Inițiativă pentru Economia Socială (Alba Iulia). Contractul de finanțare a fost derulat în perioada 01.10.2014- 15.12.2015 și a avut o perioadă de implementare de 14 luni.

Partenerul GDC SRL a fost responsabil pentru înființarea și dezvoltarea a două structuri de economie socială Transilvania print SRL (Sân Petru Brașov) și Asociația Hermanstadt Design (Șura Mare- Sibiu).

Asociația Hermanstadt este un atelier de croitorie, a cărui conducere este asigurată de sora lui Dan Barna.